Soms eindigt een zwangerschap in een miskraam. Dit is bij ongeveer 1 op de 7 zwangerschappen het geval. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je een miskraam krijgt. De meeste miskramen vinden plaats vóór 12 weken zwangerschap. Vaak is dit in een vroeg stadium (4-6 weken) niet te herkennen als een miskraam, omdat je voor je idee ongesteld wordt. Het percentage herkenbare miskramen is 10-15%.

Oorzaak miskraam
De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen, die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap. Hierdoor kan de zwangerschap niet verder groeien, waardoor de zwangerschap wordt afgestoten. De oorzaak van een miskraam wordt echter niet altijd ontdekt.

Voorkomen van een miskraam
Een miskraam met zekerheid voorkomen is niet mogelijk. Wil je na een miskraam opnieuw zwanger worden, dan is het wel verstandig om zo gezond mogelijk te leven:

Gezond en gevarieerd eten
Niet overmatig alcohol drinken
Niet roken
Geen medicijnen innemen zonder overleg

De Gezondheidsraad adviseert om 0,4 of 0,5 mg foliumzuur te nemen vanaf jouw zwangerschapswens tot en met 10 weken zwangerschap. Foliumzuur vermindert niet de kans op een miskraam, maar wel de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte.

Verschijnselen
Bloedverlies en een wat menstruatieachtig gevoel kunnen de eerste tekenen zijn van een miskraam. Het bloedverlies komt meestal 1-2 weken nadat de miskraam is ontdekt op gang. Een paar dagen na het eerste bloedverlies verlies je vaak de miskraam, maar soms gebeurt dit al de eerste dag of soms duurt dit langer. Langzaam ontstaan krampen onderin de buik, en neemt het bloedverlies toe. Het kan ook zijn dat je een vruchtzakje verliest. Dit ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje, met een vliezig omhulsel dat gedeeltelijk met roze vlokken is bekleed. Vaak verlies je ook bloedstolsels, deze stolsels zijn meer helderrood en glad. Deze stolsels zijn soms ter grootte van een ei, maar soms ook zo groot als een volwassen vuist. Bij het verliezen van meer dan 2-3 grote stolsels ter grootte van een vuist is het verstandig om ons te bellen.

Na het uitdrijven van de vruchtzak en de stolsels is de pijn vrijwel direct over. Het bloedverlies vermindert snel. Het is vergelijkbaar met de laatste dagen van de menstruatie.

Neem contact met ons op bij (spoednummer)

Bloedverlies meer dan 1 liter
Twijfel of de hoeveelheid bloedverlies normaal is
Een lichaamstemperatuur boven 38 graden
Wanneer je je niet goed voelt; erg duizelig, zweten of flauwvallen
Blijvend bloedverlies en krampen na de miskraam
Ongerustheid

Bloedverlies
Vaak heeft bloedverlies vroeg in de zwangerschap een onschuldige oorzaak. Bloedverlies komt bij ongeveer 20% van alle zwangere vrouwen voor. In ongeveer de helft van de gevallen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en heeft het geen betekenis. Een oorzaak kan dan zijn dat de vrucht zich innestelt of door prikkeling van de baarmoedermond na hevige inspanning, hoesten en niezen of na het hebben van gemeenschap. Bij de andere helft kan er sprake zijn van een miskraam.

Als de miskraam niet vanzelf komt
Het kan zijn dat jouw lichaam de miskraam niet uit zichzelf afstoot. Wanneer er twee weken voorbij zijn en er is nog niets gebeurd, dan regelen wij een afspraak bij de gynaecoloog. De gynaecoloog maakt nogmaals een echo en bespreekt of jij in aanmerking komt voor misoprostol-tabletten om de miskraam in gang te zetten. Deze tabletten krijg je dan vervolgens mee naar huis. Je hoeft voor het krijgen van de miskraam niet in het ziekenhuis te blijven. Het is belangrijk dat je de hele kuur afmaakt, ook als je het vruchtzakje al na de eerste inname verliest. Een andere optie is een curettage. Een curettage gebeurt onder narcose, in het ziekenhuis. Aan een curettage zijn meer risico’s verbonden dan aan het innemen van misoprostol-tabletten en heeft daarom vaak niet de eerste keus.

Op deverloskundige.nl wordt ook extra informatie gegeven over een miskraam.

Verwerking van de miskraam
Een miskraam wordt door iedereen anders ervaren. De één draagt lang verdriet met zich mee, de ander kan het al snel een plek geven. Ook partners onderling gaan hier verschillend mee om. Geef hierin elkaar de ruimte en praat er samen over. Dit kan ook afhankelijk zijn van het aantal weken dat jij zwanger was. Misschien was het vruchtzakje leeg of zat er al wel een klein mini mensje in. Verdrietig is het in de meeste gevallen. Je kunt eventueel het bloed of stolsels opvangen in een vergiet of een maatbeker. Zo kun je het vruchtzakje soms opvangen.
Je kunt het kindje dan nog een paar dagen thuis hebben om afscheid te nemen na een miskraam. Dit gebeurt regelmatig volgens de zogenaamde watermethode.
De watermethode is niets anders dan een foetus na de geboorte in een bakje/potje met koud kraanwater leggen. Dat klinkt misschien wat gek of hard, maar eigenlijk is het heel mooi én logisch. Het kind heeft zijn korte leven tenslotte altijd in water doorgebracht. De methode kan gebruikt worden voor elke baby die overleden is in de buik, mits hij op een natuurlijke manier is geboren. Dus ook bij een miskraam.

De watermethode zorgt ervoor dat het kindje er mooi blijft uitzien. Zo kun jij wellicht op een fijne manier afscheid nemen van jouw kind, en hem of haar aan iedereen laten zien als jij dat wilt. Ook geeft het je de kans om mooie foto’s te maken voor later, bijvoorbeeld van een piepklein voetje. Dit kan helpen bij de verwerking van de miskraam.
Soms kan het nodig zijn dat je graag met iemand wilt praten over de miskraam, iemand die daarin is gespecialiseerd. Er zijn verschillende coaches die daar hulp en begeleiding in kunnen geven. Vraag ons eventueel voor verdere informatie of contactgegevens.

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je een aantal gratis praktische hulpmiddelen die je kunnen helpen in het verwerken van de miskraam, zoals ervaringsverhalen of hoe je het je eventuele andere kinderen verteld.
Soms kan het zijn dat je meer begeleiding nodig hebt dan wij en je omgeving je kunnen bieden. Er zijn speciaal opgeleide miskraamcoaches die je hierin kunnen begeleiden. Op deze website kun je ook een overzicht vinden van de coaches bij jou in de buurt.

Zwanger worden na miskraam
Heb je de miskraam voldoende goed verwerkt en is er de wens om opnieuw zwanger te raken, dan mag dit. Je hoeft niet een cyclus af te wachten wat soms wordt gezegd. Let er op zo gezond mogelijk zwanger te worden, denk daarom aan deze voedingsadviezen en het gebruik van foliumzuur.

Je kindje laten registreren bij de gemeente
Vanaf 2019 is het mogelijk om, ook met terugwerkende kracht, je kindje te laten bijschrijven in de Basisregistratie Personen. Dit kun je bij de gemeente regelen. Als je dit graag wilt kun je van ons een ‘Verklaring van het verlies van het kindje in de zwangerschap’ van ons krijgen.

Miskraam enquête

Als verloskundigen begrijpen we dat het meemaken van een miskraam ingrijpend is. Als praktijk willen we graag weten hoe je onze zorg daarin ervaren hebt. Door middel van een online vragenlijst kunnen we daar inzicht in krijgen. Via onderstaande knop kunt u deze vragenlijst beantwoorden. Dat kan ook anoniem.