Wanneer bellen?

Vóór 37 weken
De normale periode om te bevallen is tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Wanneer jouw weeën beginnen of wanneer jouw vliezen breken vóór 37 weken, neem dan direct contact met ons op.

Bij weeën
Meestal begint de bevalling met weeën. Lijkt er regelmaat in de weeën te komen, probeer ze dan bij te houden.

Bij een eerste bevalling:
bel ons bij 2 uur lang weeën om de 4-5 minuten, van minimaal 40 seconden lang.

Bij een volgende bevalling:
bel ons bij 1 uur lang weeën om de 4-5 minuten, van minimaal 40 seconden lang.

Bij vruchtwaterverlies
Wanneer jouw vliezen breken, kun je ineens (eenmalig) veel vruchtwater verliezen, maar ook telkens kleine beetjes. Noteer bij het breken van de vliezen het tijdstip en kijk naar de kleur van het vruchtwater.

Bel ons direct als het vruchtwater groen of bruin van kleur is (overdag, maar ook ‘s nachts)
Ga liggen en bel ons als je vliezen zijn gebroken en het hoofdje van de baby was niet ingedaald bij de laatste controle.
Is het nacht en het vruchtwater is kleurloos of er zitten witte vlokjes in (dit is normaal), en je hebt nog geen weeën, bel dan vanaf 09:00u ‘s ochtends
Breken je vliezen overdag, bel ons dan altijd, ongeacht de kleur van het vruchtwater of het hebben van wel of geen weeën

Bij bloedverlies
Als de bevalling gaat beginnen kun je een klein beetje bloedverlies hebben, bijvoorbeeld bij het afvegen op het toilet. Dat is normaal. Dit komt vaak door de baarmoedermond die weker wordt, verstrijkt en open gaat.

Bel ons wanneer je een ruime hoeveelheid helderrood bloed verliest (net als bij een menstruatie) eventueel in combinatie met stolsels.
Je hoeft ons niet te bellen als je een (bloederige) slijmprop verliest. Dit is geen teken dat de bevalling snel gaat beginnen. Het betekent alleen dat de baarmoedermond zich klaarmaakt voor de bevalling.

Bij ongerustheid
Bij ongerustheid of twijfel over één van de bovenstaande dingen mag je ons natuurlijk altijd bellen!