Voorbereiding

Thuis of in het ziekenhuis bevallen
In Nederland is er keuzevrijheid voor een thuisbevalling of een poliklinische bevalling in het ziekenhuis, mits je geen indicatie hebt om in het ziekenhuis te moeten bevallen. Bij een thuisbevalling komen wij bij jou thuis om de bevalling te begeleiden. Bij een poliklinische bevalling gaan wij mee naar het ziekenhuis en begeleiden wij daar de bevalling. In de zwangerschap zullen we bespreken wat jullie wensen hierin zijn. Wij werken nauw samen met het Isala in Zwolle.

Voorlichtingsavond
Wij bieden één keer per 2 maanden een voorlichtingsavond aan op de maandagavond. Tijdens deze voorlichtingsavond bespreken wij de laatste weken van de zwangerschap en de bevalling. Ook is er een kraamverzorgster en een medewerker van het consultatiebureau aanwezig. Zij vertellen iets over de kraamweek en de zorg daarna. Wij raden (met name) iedereen die het eerste kindje verwacht, aan om samen met je partner naar deze voorlichtingsavond te komen. Voor deze voorlichtingsavonden moet je je aanmelden, dit kan tijdens het spreekuur of door ons een e-mail te sturen. Wil jij weten wanneer er weer een voorlichtingsavond is, kijk dan hier.

Zwangerschapscursus
In de regio Meppel/Zwolle worden verschillende zwangerschapscursussen aangeboden. In de wachtkamer kun je folders vinden van dit aanbod. Het aanbod veranderd regelmatig, je kunt ons er ook naar vragen of op internet zoeken naar het cursusaanbod in onze regio.

Wat heb je nodig?
Vanaf 36 weken zwangerschap is het verstandig om het kraampakket in huis te hebben. Een kraampakket is een doos met belangrijke benodigdheden bij een thuisbevalling en voor de kraamweek. Dit kraampakket kun je meestal via de zorgverzekering krijgen. Als dat niet het geval is, moet je het kraampakket zelf aanschaffen. Vraag ons voor een lijstje met de inhoud, zodat je weet wat je minimaal moet aanschaffen. Bij 37 weken zwangerschap moet het bed op een hoogte staan van minimaal 80 cm. Haal daarom bij 36 weken zwangerschap de klossen en de ondersteek in huis. Ook als je niet thuis bevalt, moet jouw bed op de juiste hoogte staan. Dit is voor een goede werkhoogte voor de kraamverzorgster. De klossen, ondersteek en bijvoorbeeld ook een ruggensteun zijn te leen bij Medipoint. Ook bij het uitleenpunt van Vegro in Nieuwleusen kun je deze producten lenen (Kalkovenweg 16), dit kan ook online.

Zorg bij een thuisbevalling dat de volgende spullen klaar staan:

Kraampakket (deze a.u.b. niet uitpakken, zo kunnen wij de spullen makkelijk vinden)
2 emmers (met een stevige vuilniszak)
Ondersteek/po
2 aluminium kruiken (of één Zensy kruik mét een aluminiumkruik)
10 hydrofiele luiers
Een setje kleding voor de baby, met 2 mutsjes
Een thermometer

Wanneer je in het ziekenhuis bevalt is het verstandig om vanaf 36 weken een tas klaar te hebben staan met:

Schone kleding, ondergoed en toiletspullen voor jezelf
2 setjes kleding voor de baby, inclusief een mutsje, omslagdoek en een jasje
Een fototoestel
Jouw verzekeringspasje en identiteitsbewijs
€0,20 of €1,- voor een rolstoel (muntje voor supermarktkar past niet!)
De Maxi-Cosi

Ook als je kiest voor een thuisbevalling is het handig om deze tas klaar te zetten voor het geval we toch onverhoopt naar het ziekenhuis moeten.

Bevallen in bad
Het kan zijn dat je graag in bad wilt bevallen. Wij hebben ervaring met badbevallingen en wij begeleiden deze manier van baren ook. Bevallen in bad heeft verschillende voordelen:

Het warme water kan pijnstillend en ontspannend werken. Dit zorgt ervoor dat je de weeën goed kunt opvangen.
Je hebt veel bewegingsvrijheid in het water.
Voor de baby is de overgang vanuit de baarmoeder comfortabel. Ze komen vaak erg ontspannen en rustig ter wereld.

Voor een badbevalling dien je een speciaal bevalbad te huren. Wil je graag poliklinisch bevallen, dan is het ook mogelijk om in de Isala in Zwolle in bad te bevallen.

Stuitbevalling
Ligt het kindje niet met het hoofdje naar beneden maar met de billen, dan spreken we van een stuitligging. Dit komt maar bij 3-4% van de zwangerschappen voor. In dit geval heb je niet meer de keuze om thuis te bevallen. Een stuitbevalling wordt in het ziekenhuis begeleid, je hebt dan een medische indicatie.
Tot ongeveer 36 weken zwangerschap krijgt het kindje nog de tijd om zelf te kunnen draaien. Gebeurt dit niet vanzelf, dan kunnen we een afspraak voor jou regelen dat het kindje wordt gedraaid. Dit wordt een ‘uitwendige versie’ genoemd. Een verloskundige of echoscopist die hier kundig in is kan het kindje vanaf de buitenkant met haar handen proberen te draaien.
Tijdens ons spreekuur wordt er uitgebreid met jou gesproken over de opties als het kindje in stuit ligt. Onder andere de ‘uitwendige versie’ zullen we bespreken, maar ook de opties wat betreft het bevallen van een kindje die in stuitligging ligt. We willen je graag wijzen op de folder ‘Uitwendige versie en stuitligging‘ en een informatiekaart van Consultkaart.nl ‘Stuitligging: vaginale stuitbevalling of geplande keizersnede?‘. Het is belangrijk dat jij als zwangere en ook jouw partner goed geïnformeerd worden, daarom het advies om deze informatie samen goed door te nemen.