Voeding baby

Tijdens jouw zwangerschap bespreken we met jou of jij borst- of kunstvoeding wilt geven. Vanwege gezondheidsvoordelen voor moeder en kind adviseren wij om borstvoeding te geven. Ook wanneer je kiest voor het geven van kunstvoeding kun je alle nodige hulp en support van ons ontvangen. Iedere zwangere mag zelf kiezen of zij borst- of kunstvoeding wil geven. 98% van de moeders is in staat om borstvoeding te geven, maar het kan zijn dat het niet mogelijk is om borstvoeding te geven vanwege een medische indicatie of andere oorzaak. Dit komt echter weinig voor. Wees je er van bewust dat het in de kraamweek normaal is dat borstvoeding op gang moet komen en moeder en kind het beide moeten ‘leren’.

Bij borstvoeding werken wij volgens de 10 vuistregels voor borstvoeding van de WHO en UNICEF. Deze vuistregels zijn:

  1. Een goed borstvoedingsbeleid;
  2. Deskundige begeleiding;
  3. Voorlichting aan aanstaande ouders;
  4. De eerste borstvoeding binnen een uur na de bevalling;
  5. Aandacht voor het goed aanleggen en zo nodig kolven;
  6. Geen bijvoeding, tenzij daar een medische indicatie voor is;
  7. Moeder en kind bij elkaar (rooming in);
  8. Borstvoeding op verzoek;
  9. Geen speen of fopspeen;
  10. Samenwerking met borstvoedingsgroepen.

Lactatiekundige
Soms kan het nodig zijn om tijdens of na de kraamtijd meer begeleiding te krijgen voor de borstvoeding. Bijvoorbeeld als je teveel melk aanmaakt en wilt minderen, als je voor je idee te weinig melkproductie hebt of bijvoorbeeld wanneer je vragen hebt over het aanleggen van jouw baby. Er zijn dan lactatiekundigen die mogelijk meer informatie en tips kunnen geven. Lactactiekundigen zijn gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding. Vaak heb je van jouw kraamverzorgster of kraaminstelling een telefoonnummer gekregen van een van hun lactatiekundigen. Mocht dat niet zo zijn dan kun je er één bij jou in de buurt opzoeken bij Lactatiekundige.nl.

Vitamine K & D
Vitamine K en D zijn vitaminen voor de bloedstolling en de botontwikkeling. Borstgevoede kinderen krijgen deze vitaminen waarschijnlijk niet voldoende binnen. Daarom is het advies vanuit de gezondheidsraad deze aan het kindje toe te dienen. De vitaminen zijn bij de apotheek of drogist verkrijgbaar. Het advies is om met beide druppels te starten als het kindje 8 dagen oud is. Vitamine K geef je tot en met 3 maanden aan jouw kindje en vitamine D tot 4 jaar. Kinderen die kunstvoeding krijgen hebben voldoende aan alleen vitamine D. Ook hier start je mee als het kindje 8 dagen oud is.

Verdere informatie over borst- en kunstvoeding is te vinden op de volgende webpagina’s

deverloskundige.nl
Borstvoedingsorganisatie La Leche League
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk