Lees a.u.b. onderstaande berichten goed door of lees de veel gestelde vragen van het RIVM en deverloskundige.nl. Heb je daarna alsnog vragen, bel dan uiteraard gerust.

Versoepelingen per 26 juni 2021

Gelukkig zijn er ook bij ons weer versoepelingen!

Het volgende is veranderd

Mondkapjes mogen wel, maar moeten niet
Partner, kinderen of anderen mogen weer mee naar de controle, houd wel rekening met elkaar in de wachtkamer en wacht evt. buiten
Ontsmet je handen bij binnenkomst van de praktijk

De algemene regels blijven van kracht, dus

Houd 1,5 meter afstand
Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen en nies/hoest in je elleboog
Heb je klachten? Blijf thuis, bel/mail je afspraak af en laat je testen

Wil je zelf graag een mondkapje op, of wil je dat wij dat doen als jij komt? Laat het ons gerust weten.

25 mei 2021 – Vaccinatie in / rondom zwangerschap

De Covid-19 vaccinatie in en rondom zwangerschap en tijdens de borstvoeding doet veel vragen oprijzen onder jullie. Heel logisch, best ingewikkeld wel of niet vaccineren met het mRNA vaccin. Door middel van onderstaande informatie hopen wij dat je een weloverwogen beslissing kunt maken. Wij kunnen je alleen informeren, niet adviseren.

Zie onderstaande links

Covid-19 en mRNA-vaccinatie in/rondom zwangerschap • Vroedvrouw Margot

Keuzehulp vaccineren – de Verloskundige (KNOV)

Door de avondklok die per 23 januari vanaf 21:00u ‘s avonds van kracht is, is het noodzakelijk dat wij als zorgverleners een verklaring op zak hebben. Maar ook voor jou als zwangere is dit verstandig (niet verplicht).
Moet jij voor een controle of voor de bevalling tussen 21:00u – 04:30u de straat op, zorg dan dat je deze verklaring bij je hebt. Op onderstaande link kun je deze verklaring downloaden, afdrukken en invullen.
Ook handig: zorg dat je er één in je ziekenhuistas hebt zitten. Moet je onverhoopt weg, dan heb je alvast zo’n formulier.
Moet er opvang bij jullie thuis komen voor de andere kinderen? Zij moeten wél verplicht een verklaring kunnen tonen. Geef dit daarom door aan degene die voor jou eventueel de deur uit moet, mocht je acuut opvang thuis nodig hebben (bijvoorbeeld tijdens de bevalling).

Formulier: ‘Eigen verklaring avondklok’

Heb jij vragen rondom het vaccineren als zwangere of borstvoedende vrouw? Kijk dan op deverloskundige.nl, hier vind je een uitgebreide Q&A over dit onderwerp.

Update 15 december 2020

Na de toespraak van Rutte op 14 december jl. zijn wij ook weer genoodzaakt om een aantal maatregelen toe te passen. De meeste maatregelen gelden nog zoals voorheen, zoals hieronder beschreven bij de update van 28 september 2020.

De belangrijkste wijzigingen

De intake zal weer deels telefonisch zijn, wij laten jou weten wanneer we bellen

De nacontrole stellen we uit (indien mogelijk)

In het kraambed komen wij maar 1 keer langs, de rest gaat telefonisch (indien nodig komen wij vaker langs)

Verder blijft dus gelden; draag een mondkapje wanneer je bij ons komt, desinfecteer je handen en houd 1,5 meter afstand.
Kom NIET op de praktijk bij klachten of wanneer je in contact bent geweest met iemand die positief getest is.

We beseffen ons dat deze tijd voor jullie niet altijd leuk en/of makkelijk is. Wij hopen jullie ondanks de maatregelen dan ook zo goed mogelijk te begeleiden. Bel gerust bij vragen of ongerustheid!

Samen maken we er weer het beste van. Blijf gezond!

UPDATE 28 september 2020

Door de stijgende besmettingen zijn ook wij genoodzaakt onze maatregelen weer aan te scherpen. Wij volgen hiermee het advies vanuit de overheid en de verloskundige afspraken in de regio. We zijn erg blij met jullie medewerking van de afgelopen maanden, want dat was niet altijd niks! We hopen ook de komende tijd weer ‘samen sterk te staan’.

Dit alles doen we om besmettingen voor jullie als zwangeren (en jullie omgeving) te voorkomen, maar

Lees verder
ook om uitval van verloskundigen te voorkomen, om zo de continuïteit en kwaliteit van zorg hoog te kunnen houden.
De reguliere afspraken gaan tot nu toe nog door met de frequentie zoals anders. Dit kan mogelijk in de komende weken gewijzigd worden. Houd daarom onze website of Facebookpagina in de gaten.

Hieronder samengevat de belangrijkste zaken op een rij

Kom zoveel mogelijk alleen naar de afspraken
Partners mogen alleen mee bij echo’s (mits geen klachten)
Kinderen zijn helaas even niet welkom
Kom niet naar de praktijk bij klachten zoals benauwdheid, hoesten of koorts etc. (neem contact met ons op)
Bij binnenkomst graag je handen desinfecteren
We houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand
Wij zullen – als we langer dan 15 minuten niet de 1,5 meter afstand kunnen houden – vaker een mondkapje dragen
Wanneer je contact hebt gehad met iemand die covid positief is getest kom dan niet naar de praktijk, maar neem vooraf aan je afspraak contact met ons op (dit mag ook naar het diensttelefoonnummer, klik hier)
Heb je vragen, zwangerschapsklachten of ben je ongerust? Bel of mail ons gerust.

Wat betekent dit voor de bevalling?

Sta je op het punt van bevallen? Je kunt ons net als altijd bereiken op ons dienstnummer 06-50432716
De vrije keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, ook bij een medische indicatie kun je gewoon in het ziekenhuis terecht
In het ziekenhuis (Isala Zwolle) is je partner welkom en eventueel 1 extra persoon mag tijdens de bevalling aanwezig zijn
Indien nodig dragen wij tijdens de bevalling vaker een mondkapje (en zo nodig een bril en schort)

Wat betekent dit voor het kraambed?

Wij komen in het kraambed een aantal keer op visite, maar waar dat kan zal er ook telefonisch contact zijn
Meldt ons klachten die kunnen wijzen op een Corona besmetting voorafgaande aan ons bezoek, zodat wij ons voldoende kunnen beschermen
Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben en niet op het moment dat wij of de kraamverzorgende in huis is. Kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis

Alvast bedankt voor jullie begrip en medewerking!

 

UDPATE juni 2020

Inmiddels was het al bekend dat partners weer mee mogen naar echo’s…

Lees verder
Partners mogen nu ook weer mee naar de reguliere controles. Nadrukkelijk blijft gelden dat het risico op verspreiding van Covid-19 zoveel mogelijk wordt beperkt door contactvermijding. Probeer daarom terughoudend te blijven met het meekomen naar de consulten. Indien niet strikt noodzakelijk, kom dan niet mee.
Heb jij of je partner klachten; kom niet naar het spreekuur. Kinderen mogen – helaas – vooralsnog niet mee naar de controles. De hygiëneregels en de 1,5 meter afstand regel blijven bestaan. Houd daar ook rekening mee. We volgen hiermee de landelijke richtlijnen en hopen nogmaals op jullie begrip en medewerking. Tot nu toe zijn we erg blij met hoe iedereen er mee omgaat en begrip toont. Bedankt!

UPDATE Versoepeling per 11 mei

Naar aanleiding van de versoepelingen die onze premier afgelopen woensdag heeft aangekondigd heeft onze beroepsgroep, de KNOV, met de andere beroepsgroepen uit de geboortezorg overleg gehad. Er is gekeken naar wat er aan versoepelingen kan worden georganiseerd, binnen de zorg die wij jullie geven…

Lees verder
Om deze versoepelingen te kunnen invoeren dienen wij ons nog wel aan de geldende adviezen te houden, dus indien mogelijk 1,5 meter afstand, zwangeren en partners met klachten blijven thuis, kom ook niet als je verkouden bent en we blijven de contactmomenten beperken.

De afgelopen maanden hebben wij veel gevraagd van jullie, daar zijn wij ons zeker van bewust. Het heeft echter wel geleid tot het kunnen blijven geven van de noodzakelijke verloskundige zorg. Nauwelijks zieke collega’s en zwangeren, iets waar wij heel blij mee zijn!
Omdat wij het belangrijk vinden dat wij deze zorg ook de komende maanden kunnen blijven geven hebben de verloskundigenpraktijken in de regio (lid van het Verloskundigen Plein, waar ook wij onderdeel van zijn) de volgende versoepelingen vastgelegd die ingaan per maandag 11 mei:

Alleen bij de echo’s mogen partners weer mee, zoals de termijnecho, groeiecho’s, e.d. op de praktijk en in het echocentrum, ook bij de 20 weken echo

 

Vanaf maandag 11 mei worden de zwangeren weer ingepland zoals voorheen. Dus alle controles mogen zwangeren weer fysiek op de praktijk komen. Nog steeds geldt wel: kom zo veel mogelijk alleen, dus zonder partner & kinderen

 

Tijdens de thuisbevalling mogen er twee mensen bij zijn, naast verloskundige, kraamzorg en eventueel student

 

In de kraamperiode zullen er één tot twee fysieke kraambedcontroles worden ingepland. De rest van de kraambedcontroles zijn telefonisch

 

De voorlichtingsavonden gaan voorlopig, in overleg met het CJG, tot en met september 2020 fysiek nog niet van start.

Onze verloskundigenpraktijken in de regio werken samen met het Isala, in het VSV Zwolle e.o. Samen met onze collega’s uit het ziekenhuis wordt er steeds gekeken wat er mogelijk is aan versoepelingen binnen het ziekenhuis. Dit kan wezenlijk anders zijn dan binnen een verloskundigenpraktijk. In het ziekenhuis zijn ze bezig met het opschalen van alle medisch noodzakelijke zorg. Dit betekent dat bovenstaande aanpassingen van verloskundigenpraktijken kunnen afwijken van afspraken binnen het ziekenhuis. Wij vragen hiervoor jullie begrip. Bij iedere zwangere kunnen er andere afwegingen worden gemaakt!

Met deze versoepelingen hopen wij tegemoet te komen aan de wens die leeft. Deze bijzondere periode in jullie leven beleef je het liefste samen. Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen meer besmettingen zijn, zijn wij genoodzaakt de zorg weer te minimaliseren. Wij vragen dan ook aan jullie om bewust om te gaan met de ruimte die er nu is. Pas de hygiënemaatregelen toe en kom zo veel mogelijk alleen!

Als je Corona klachten hebt of positief op Corona getest bent, verwachten we dat je ons dat zo snel mogelijk laat weten. Je ziekt thuis uit en we proberen alle consulten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt. Bel ons natuurlijk altijd als er in die tussentijd bijzonderheden zijn. De onderzoeken tot nu toe wijzen er nog steeds op dat Corona in de zwangerschap niet anders verloopt dan buiten de zwangerschap. De risico’s voor de baby blijken tot nu toe miniem.
Mocht een controle thuis nodig zijn, of ga je bevallen en je bent verdacht of positief getest, dan zullen wij zorgen voor alle noodzakelijke beschermingsmiddelen en geheel beschermd jouw bevalling begeleiden.

Het blijft heel belangrijk dat je weet dat je in alle gevallen contact met ons op kunt nemen als je vragen of klachten hebt (niet alleen van Corona, maar juist ook andere klachten of vragen). Wacht niet af, omdat het weekend is, of omdat er toevallig geen spreekuur is e.d., maar bel áltijd met de dienstdoende verloskundige als jij dat nodig vindt.

We hopen opnieuw op je begrip en een voorspoedige zwangerschap en kraamtijd. Bedankt voor jouw medewerking tot nu toe!

Hopelijk kunnen wij jou spoedig weer op onze eigen vertrouwde manier begeleiden!

Zie hieronder uitleg over de wereldwijde Corona epidemie (pandemie). En waarom iedereen nodig is om een piek te voorkomen in het aantal besmettingen. De verspreiding van het virus moet zoveel mogelijk vertraagd worden en daar zijn dus alle maatregelen voor nodig.

Hoe kunnen we deze piek voorkomen? Social Distancing, oftewel; houd afstand van elkaar. Met afstand voorkom je besmetting. Zo vertraag je het aantal besmettingen en blijft de zorgcapaciteit toereikend.