Vanuit de Koninklijke Vereniging voor Verloskundigen (KNOV) en het RIVM ontvingen wij de volgende informatie waar wij jullie graag van op de hoogte brengen.
Uitgebreide informatie en vragen kunnen ook gevonden worden op de website van het RIVM. Klik HIER voor de meest up to date informatie met aanpassingen die wij hanteren bij ons in de praktijk.

Wat betekent een uitbraak van het coronavirus voor jou als zwangere?
Je hoeft je als zwangere geen extra zorgen te maken. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Ook kinderen zijn geen speciale risicogroep, zij krijgen bijna nooit klachten van het coronavirus.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?
Koorts met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Wat weten we over het virus?
Het is nog niet duidelijk of het coronavirus ernstiger is dan een gewone griep. Het is een nieuw virus en het RIVM is nog druk bezig met meer informatie verzamelen. Wat we nu weten is dat van alle bekende patiënten ongeveer 17% ernstige klachten heeft. Ongeveer 2% van de patiënten overlijdt aan het nieuwe coronavirus. Dit zijn vooral oudere mensen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten. Er is (nog) geen specifieke behandeling tegen het nieuwe coronavirus.

Hoe kun je het voorkomen?
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Het advies van het RIVM is met name:

Was je handen regelmatig en wrijf eventueel in met handalcohol
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes en gooi na gebruik direct weg
Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
Houd sociale afstand

Wat moet ik doen na terugkeer vanuit gebieden waar een besmetting was?
Ben je in een risicogebied geweest (dit kun je hier controleren) en/of heb je koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid)? Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Wat moet ik doen als ik de symptomen van het virus heb?
Heb je koorts (38 graden Celsius of hoger) én moet je hoesten of ben je kortademig, kom dan NIET naar de praktijk maar bel naar de diensttelefoon (spoednummer). Bij verdenking op het coronavirus moet dit gemeld worden. Meldt het daarom telefonisch bij je huisarts indien je de symptomen van het coronavirus hebt.

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?
In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is.

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?
Dat COVID-19 waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Wat moet ik doen m.b.t. kraambezoek?
Het is belangrijk dat het kraambezoek zich ook houdt aan de eerder genoemde hygiënemaatregelen. Indien visite klachten heeft kun je ze vragen om niet op bezoek te komen.

Mocht je nog vragen hebben, neem hierover gerust contact met ons op, telefonisch of via de mail.